Mad og Drikke

 

 

Landskabet i Le Marche giver en særlig fornemmelse af inspiration og velvære. Det frembyder en tiltalende kombination af kultur og natur. Frugten af dette partnerskab har eksisteret i flere tusinde år, og kan opleves gennem ganen: maden og vinen fra netop denne egn.

Le Marches køkken er ikke specielt forfinet eller forædlet. Her laver man landlig, enkel og ukompliceret mad, men med et helt særligt talent for råvarer og sammensætninger.
Ud over de sædvanlige kødvarianter, vi kender hjemmefra, vænner man sig hurtigt til de flåede kaniner i slagterens køledisk, til indmad, der indbefatter langt mere end lever og hjerte, til det plukkede fjerkræ – duer og høns, bevaret med hoveder og ben, til maver, tunger og hjerner o.m.a.
Det vidner alt sammen om en utrolig diversitet og tæft for at udnytte resurser. I hænderne på en passioneret kok, bliver det hele til himmerigsmundfulde!

 

 

 

 

Spise ude

Vil man ud at spise, byder Falerone på gourmet-restauranten Le Loggette og har også et pizzeria ud ad vejen mod Sant’ Angelo in Pontano. Desuden er der selvfølgelig et par barer/cafeer.

Som virkelig gode spisesteder anbefaler vi Le Loggette (hvor man bliver yderst vel modtaget) samt Ristorante Oscar & Amorina i Montegiorgio, Ristorante La Torre i Sant’Angelo in Pontano og bondegårdsrestauranten L’Antico Gusto i Penne San Giovanni. De tre sidstnævnte lokaliteter er alle nabobyer beliggende ca. 5-8 km væk.

Mens man spiser kød i bjergene, er det traditionelle køkken i Le Marche mindst lige så meget præget af fisk. Den lange kystlinje ud til Adriaterhavet har i tusinder af år været grundlaget for kystfolkets ernæring og udgør en betragtelig del af den kulinariske kanon. Hele kysten er fyldt med dejlige fiskerestauranter, som excellerer i sæsonens fisk og skaldyr. Man kan vælge dyre, præmierede restauranter, men vi anbefaler alligevel at køre helt ned til kysten fx ved Porto S. Elpidio eller Porto S. Giorgio. Her ligger små fiskerestauranter som perler på en snor og ofte har et alsidigt og inspirerende menukort.

 

Spise hjemme

En fornøjelig del af en ferie i Falerone kan også være, at udforske det traditionelle køkken på egen hånd.
Vi anbefaler at gå på marked eller benytte sig af det velassorterede supermarked COAL nede i Piane di Falerone. I COAL er der desuden en slagter med et rigt udvalg af kødsorter og –udskæringer.

Skulle man få lyst til fisk, kan man tage til shoppingcenter Oasi, hvor supermarkedet har en fiskedisk, der kan få hjertet til at galoppere!
Udover friskfangede,velopbevarede fisk i alle afskygninger fra sværdfisk til ansjoser, er der krebs- og skaldyr, muslinger, snegle, blæksprutter, calamari, rogn og andet godt.

Men i baglandet hvor Falerone ligger, er det andre elementer, der dominerer. Grøntsager, ikke mindst, er stoltheden i det frugtbare område. Går man efter sæsonens produkter, går man aldrig fejl.

Hold øje med hvad der gror på marker og i haver, og kig efter skilte i butikkerne, der oplyser ”nostrano”. Det vil sige, at varerne er lokale og dyrket i denne egns jord og ved hjælp af vandet og klimaet som er karakteristisk for netop dette område. Det kan smages! De har ikke ligget på køl i måneder og er derfor ikke behandlet med konserveringsmidler og de har ikke været udsat for timelang transport. ”Pesche nostrane” og ”agli nostrani” er simpelthen lokalt dyrkede ferskner og hvidløg.

Noget andet der præger maden er svampe, som altid er at finde i bjergegne. I Falerones omegn findes der mange trøffelområder (skarpt bevogtet af jordejerne). Friske trøfler kan ofte erhverves for overkommelige penge i butikker i småbyerne længere inde i landet, fx i Amandola og Monte Monaco.

Det er nemt at finde både tørrede og friske svampe i velassorterede supermarkeder, og ellers kan man selv gå på svampejagt (efter fx Karl Johansvampe, kantareller og champignon) inde i Monte Sibillini.

Adelsmærket for køkkenet på egnen er selvfølgelig olivenolien. Nogle af Italiens bedste olivenolier kommer fra midt-italien, herunder Le Marche.

Falerone har helt sin egen oliventræsort, som har vokset på stedet altid: Piantone di Falerone. Der kommer olivenbønder fra nær og fjern for at købe små nye træer af netop det navn.


Økologisk stalddørssalg

 

 

 

I Falerones omegn er der masser af muligheder for at købe direkte fra landmændene. Blandt mange gode, er der særlig en enkelt, vi gerne vil fremhæve her, nemlig den meget foretagsomme bonde, Giacomo Senzacqua. Han fremstiller økologisk olivenolie fra Piantone di Falerone, som fylder en stor del af hans olivenlunde. Ud over olie sælges også honning, sæsonens frugt/grønt og lækre specialiteter fra egen økologiske produktion.

Ingen tvivl om at man kan berige sine kulinariske udfoldelser betragteligt, ved at være omhyggelig med valget af olie. Og Giacomos gård er et godt sted at starte.

 

Vin

 

 

Ingen mad uden vin! Le Marche har fantastiske vine, men kun få mærker har boomet på verdensmarkedet. Det skal man ikke være bekymret over – det kan ofte betyde fortræffelig vin til acceptable priser.

Førnævnte COAL-supermarked i Piane di Falerone har et bredt udvalg af gode vine fra egnen.

Rødvinen Rosso Piceno findes i mange udgaver og ofte er huse som Velenosi eller Cantina di Colle Ripani sikre valg.

Vernaccia di Serrapetrona er en herlig mousserende rødvin, også i forskellige varianter.

Hvidvinen Verdicchio er et kendt Marche-mærke i udlandet, men hvorfor ikke prøve et af de navne, de indfødte selv skatter højt, fx hvidvine som Passerina eller Pecorino.

 

Vinkvaliteten er som bekendt omskiftelig fra år til år, fra vin til vin, men butikschefen i COAL indikerer med fornøjelse de lokale vine, der har haft særligt held de foregående år. Og man vil stadig kunne hjemføre en 5-liters gallon for få euro, for at opdage, at der skal ny påfyldning på efter få dage!

Endelig kan man køre ud i landet og stoppe op ved en vinbonde. Vinene her kan være af svingende kvalitet men chancen for at finde en virkelig juvel er slet ikke umulig.
Ønoteker (Enoteca) findes desuden i alle større byer, men det er en anden sag.

 

La Sagra

 

 

Er man på jagt efter det lokale køkken in vivo, kan det være en ide at køre efter en Sagra. La Sagra er en lokal byfest, og de fleste byer/småsteder med respekt for sig selv, har sin egen Sagra, hvor koner og kokke i byen opbyder deres yderste for at bidrage med byens helt særlige ’by-ret’. For ganske få penge kan man erhverve sig et solidt måltid samt drikkevarer og bænke sig ved udendørs langborde sammen med italienske familier, som sætter stor pris på denne særlige form for fællesspisning. Sagra’erne foregår ofte i 2-5 dage og har tit et lille marked tilknyttet. De bekendtgøres med bannere og plakater overalt.


Ved booking følger en udførlig liste med over anbefalede lokale restauranter, gode indkøbssteder, specialforretninger og markedsdage for egnen.

 

Lomholt / Renzi ♦ Email: mail@sirenetta.dk ♦ Tlf: + 45 62 67 13 12  ♦ Mobil: + 45 61 46 13 47 ♦ Copyright © 2014 Olez